A mesterkurzusról

Gyere, merülj el velünk Európa egyik nagy sagájába, ismerkedj meg történet és zene elementáris erejű összeforrásával, a modern eposzok egyik ősatyjával, egy újjászületett műfaj remekével! 

Európai kultúránk legmegrázóbb mítoszaiban gyökerezik Richard Wagner különleges alkotása, a Nibelung gyűrűje. Wagner ráadásul nemcsak az ősi történetet hozta vissza köztudatba, de egyúttal az opera műfaját is megújította. 

Wagner Ring-ciklusa a Budapesti Wagner-napokon négy egymást követő estén látható 2023. június 15. és 18. között. A Müpa, az ELTE és a MűGond hármas koprodukciója Wagner halhatatlan művének a mélyértelmezése: most van itt az alkalom, hogy megismerd a Ringet!


                  

Tematika

 • 2

  Wagner kincse

  • Hoványi Márton: Mítoszok helyett. Bevezetés a Ring mitológiájába. - 2023. április 4. 18:30

  • Hoványi Márton: Wagner gondolkodik. A filozófia hátországai - 2023. április 11. 18:30

  • Hoványi Márton: A zenéről van szó. Wagner zeneesztétikája - 2023. április 18. 18:30

  • Hoványi Márton: Szövegkönyv vagy dráma? A Ring librettója mint szépirodalmi alkotás - 2023. április 25. 18:30

  • Fejérvári Boldizsár: Hány nyelven beszél a Ring? A Ring nyelvi megközelítése - 2023. május 2. 18:30

  • Kovács Sándor: Wagner, a miniatürista. Néhány jelenet elemzése a Walkürből - 2023. május 9. 18:30

  • Wagnert dirigálni. Beszélgetés Fischer Ádámmal. - 2023. május 19. 18:30

Kik ajánlják?

Thomas Mann

"A Wagner varázslatos műve iránt táplált szenvedély végigkísér életemen, amióta először megismertem és amióta kezdett meghódítani, értelemmel átitatni. Amit neki mint műélvező és okuló köszönök, azt sosem felejthetem el. Soha a mély, magányos boldogság óráit a színházi nyüzsgés közepette, az idegek és az intellektus borzongásának és kéjeinek a megragadó, hatalmas jelentőségekbe való bepillantásnak óráit, amilyeneket csak ez a művészet nyújt az embernek."

Liszt Ferenc

“Bámulatos lángész, egy úttörő zseni, új, ragyogó jelenség a művészetben.” “A nagy mesterművek megkövetelik, hogy teljes egységükben fogjuk fel testüket, lelküket, formájukat és gondolatukat, szellemüket és életüket. Nem szabad Wagnert gáncsolnunk azért, mert hosszadalmas, hanem mindenki jobban teszi, ha igyekszik munkáihoz hozzánőni.”

Csáth Géza

“Wagner egyik első példánya annak a modern művésznek, aki komolyan foglalkozik a művészet esztétikai kérdéseivel. Kiszámítja előre azokat a folyamatokat, amelyeket a művészetének a hallgatók lelkeiben kelteni kell. Szóval, öntudatos a végletekig.”

Arthur Schopenhauer

“Wagner Richardtól kaptam egy könyvet, mely nem a könyvpiaczon jelent meg, hanem csak barátai számára nyomatott, előkelő, vastag papiroson és díszesen bekötve. Czíme: „Der Ring der Nibelungen” (A Nibelungok gyűrűje), négy operának a gyűjteménye, melyet komponálni akar, – bizonyára a jövő igazi mesterműve lesz”

Friedrich Nietzsche

"A Nibelung gyűrűje roppant gondolatrendszer, a gondolkodás fogalmi formája nélkül."

Kiknek ajánljuk?

Ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a szerelmi történeteket. Akik szeretik a véres történeteket. Akik szeretik a mítoszokat. Akik szeretnek zenét hallgatni. Akik imádják a filmeket. Akik színházba járók. Akik nyitottak egy újfajta élményre. Ajánljuk azoknak is, akik elfintorodnak, hallván az opera szót: katartikus meglepetésekben lehet részük! Ajánljuk azoknak, akik szeretik az operát. Azoknak, akik még nem is hallottak Wagnerről. Azoknak, akik megszállott Wagner-rajongók. Azoknak, akik szeretnének műveltebbek lenni. Akiket érdekelnek az emberi lélek mélyebb rétegei. Akik el tudnak merülni a pillanatban, s akik képesek beleengedni magukat a zenébe. Ajánljuk azoknak, akik hangszeren játszanak, és azoknak is, akik nem. Ajánljuk botfülűeknek és vájt fülűeknek: mindannyiuknak lesz mondanivalónk! Azoknak, akik szeretnek képekben és szimbólumokban gondolkodni; és azoknak is, akik eddig még nem barátkoztak össze a klasszikus zenével. Aki pedig már otthon van a klasszikus zenében, csak épp Wagnert kerülték el valamiért: mindig van még egy kérdés, amire választ lehet találni, még egy mű, amit érdemes meghallgatni. Ajánljuk végül mindazoknak, akik idáig jutottak, hogy ezt olvassák: innen már csak egy lépés, hogy a világ káosza összeálljon egy lelket-megrázó élménnyé.

Előadók

Hoványi Márton

A Wagner kincse mesterkurzus vezetője, a MűGond társalapítója. 2017-ben szerzett Ph.D. fokozatot összehasonlító irodalom- és kultúratudományból az ELTE BTK-n, a PPKE HTK-n jelenleg doktorjelölt katolikus teológusként. Vendégkutatóként a K.U. Leuvenen, az Oxfordi Egyetemen és a Yale Egyetemen dolgozott, jelenleg egyetemi adjunktus az ELTE TÓK-on.
Bővebben
Fischer Ádám

Kossuth-díjas karmester. Dirigensként nemzetközileg elismert interpretátora Haydn, Mozart és Beethoven műveinek. A kismartoni székhelyű Osztrák-Magyar Haydn Zenekar alapítója és művészeti vezetője 1987 óta. 2001 és 2004 között Bayreuth-ban ő vezényelte a Ringet, 2006-ban óta pedig a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjeként vezényli a A Nibelung gyűrűjét.
Bővebben
Kovács Sándor

Zenetudós, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának tiszteletbeli elnöke, korábban a Zenetudományi Tanszék vezetője. A Bartók Rádió Muzsikáló délután és Új zenei újság című műsorainak egyik szerkesztője és műsorvezetője. Kutatási területei közé tartozik a 20. századi zenetörténet mellett Richard Wagner munkássága is.
Bővebben
Fejérvári Boldizsár

Fordító, irodalmár és zenész. Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének oktatója. Magyar nyelvű tolmácsa egyebek mellett Richard Wagner több elméleti művének, illetve Bryan Magee Wagner világképe című monográfija mellett a Wagnerhez leginkább kötődő magyar muzsikusok, Liszt Ferenc és Richter János életművéről szóló könyveknek is.
Bővebben

Bérletek

ÁFÁ-s számla igényed a fizetés előtt a heureka@muveszetesgondolat.hu e-mail címen jelezd!
Minden jegy megvásárlásával az előadások 1 évig visszanézhetőek online a Thinkific oldalán.

 • 31,313.00 Ft

  31,313.00 FtWagner kincse

  W-dúr bérlet

  Vegyél részt a 7 előadáson élőben és kérdezz az előadóktól! Az előadásokat követően interaktív témafeldolgozással készülünk; kérdezhetsz, választ kapsz. A bérlettel a Rajna kincse zártkörű főpróbájára is belépést biztosítunk, 2023. június 10-re. Sőt, a kurzushoz kapcsolódó aktivitásokkal páros jegyet nyerhetsz a Ring Siegfriedjére 2023. június 17-re!

  Az előadások helyszíne: Müpa - 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
  Élőben ott leszek a Müpában!
 • 23,333.00 Ft

  23,333.00 FtWagner kincse

  E-moll bérlet

  Kövesd a világ bármely pontjáról online, egyidőben vagy nézd meg utólag egy éven belül bármikor a mesterkurzus 7 előadását. Kérdezz az egyidejű megtekintéskor online az előadóktól! Vegyél részt a kurzushoz kapcsolódó aktivitásokban és nyerj páros jegyet a Ring Siegfriedjére 2023. június 17-re a Müpában.
  Online résztvevő leszek!

Csomagajánlatok

Összekötnéd a Wagner élményt? Ne habozz, itt vannak a legjobb kombinációk!

 • 28,333.00 Ft

  28,333.00 FtÖsszművészeti randevú

  Az Antik Metaverzum I. és a Wagner kincse kurzus igazi művészi párost alkotnak. Zene, festészet, filozófia, mitológia és irodalom elegáns táncot lejtenek ezekben a kurzusokban.

  A csomag tartalmazza a Wagner kincse online jegyét és az Antik Metaverzum 1. teljes e-learning hozzáférését 31.333 Forint helyett 28.333 Forintért!
  Ide vele!
 • 110,000.00 Ft

  110,000.00 FtMűgond-kvintett

  Ha tudáséhséged nem ismer határokat, akkor ezt a csomagot neked találtuk ki!
  A Wagner kincse online jegyéhez most kedvezményesen megvásárolhatod a korábbi kurzusok e-learningjét is. Legyen tiéd a Digita'Commedia, az Ulysses-küldetés, az Antik Metaverzum 1. és a Kútraszállás is!

  A csomag tartalmazza a Wagner kincse online jegyét, illetve a Digita'Commedia, az Ulysses-küldetés és az Antik Metaverzum 1. és a Kútraszállás teljes e-learning hozzáférését 120.333 helyett 110.000 Forintért!
  Mindent kérek!