A kurzusról

Az Abszolút hallás Idomeneóról szóló komplex műértelmezése a keletkezéstörténettől kezdve az opera konkrét zenei megoldásainak szöveges és zenei példákkal illusztrált megközelítésére vállalkozik, hogy feltárja Mozart zsenialitásának ezt a kevesek által ismert operai megnyilvánulását. Az opera zenetudományi megközelítése alkotja a kurzus első epizódját, amelyet követ a kulturális és irodalmi megközelítés, hiszen a krétai király története olyan mitológiai környezetbe ágyazott, amely egészen az európai kultúra kezdeteihez viszi az opera értő befogadóját. A kurzus harmadik epizódja az Idomeneo magyarországi bemutatóinak (1979, 2023), és általában az opera művészi megközelítésének sokszínű és máshol nem elérhető világát mutatja be a világhírű karmesternek, a művészeti vezetőnek és rendezőnek, az emléktár vezetőjének, és az Opera főigazgatójának a szemszögéből. A három epizódot kiegészítő kérdőívek tovább segítik a kurzus résztvevőit abban, hogy nagy műgonddal készítsék fel saját magukat akár itthon, akár külföldön járva az Idomeneo mindenkori befogadására.

Tartalom

 • 1

  Abszolút hallás

  • Beköszöntő

  • Mennyire ismered az Idomeneo című operát?

  • Az Idomeneo zenéje és operatörténeti jelentősége - Mona Dániel

  • Az Idomeneo értelmezése és kultúrtörténeti háttere - Hoványi Márton

  • Kaleidoszkópban az Idomeneo - Fischer Iván, Almási-Tóth András, Karczag Márton, Ókovács Szilveszter

  • Zárás

  • Záró kvíz

  • Gratulálunk!

Kik ajánlják?

Spike Hughes

“Az opera valóban Mozarttal támad igazi életre, a színpadi figurák nála tesznek szert először határozott zenei személyiségre. Mozart, úgy érezzük, velünk azonos operai nyelvet beszél, azt adja, amit az operától várunk – ezért semmisített meg gyakorlatilag mindent, ami megelőzte.”

Stanley Sadie

Zenetudós

“A harmadik felvonás kvartettje, melyben Idamante a halált választja: zenei bűvészmutatvány, melyben a sűrű kromatikus szövet négy szereplő egymástól eltérő érzelmeit fonja körül.”

Leopold Mozart

az Idomeneo komponálása közben

“Ajánlom, hogy munkádnál ne kizárólag és egyedül a muzikális közönségre, hanem az amuzikális publikumra is gondolj. Tudod, hogy száz tudatlan akad tíz igazi zeneértő ellenében. Ne feledkezzél meg hát az úgynevezett népszerűről sem, ami a hosszú fülűeket is csiklandozza…”

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik láttak már konfliktust isten és ember vagy apa és fia között. Esetleg azoknak, akik voltak már féltékenyek, horribile scribu szerelmesek is. Vagy azoknak, akik az opera világával ismerkedve biztosak benne, hogy Mozarttal kezdenék a kalandot, és éppen egy olyan darabra vágynak, amely nyitánya a fiatal zseni leghíresebb zenedrámáinak. És kifejezetten ajánljuk azoknak, akik rendszeres opera-látogatóként jelentős mértékben bővítenék az ismereteiket egy érdemtelenül keveset játszott darabról. Bár a kurzushoz zenei előképzettség nem kell, de az Abszolút halláshoz a kultúrára nyitott fülekre lesz szükség van.

Előadók

Mona Dániel

Mona Dániel zenetörténész szereti a klasszikus zenét, és minden erejével azon dolgozik, hogy ezt a zeneszeretetet mások is megismerjék, átérezzék. Igen, ez is egy foglalkozás. A Liszt-kukacok Akadémiája és a Magyar Állami Operaház műsorvezetőjeként, a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertjeinek házigazdájaként és KameraZene című videósorozatának arcaként is arra törekszik, hogy hidat építsen a közönség és a „komoly” zene közti képzeletbeli szakadék fölé. Az Abszolút hallás főelőadóinak egyike és a kurzus szervezője a Magyar Állami Operaház részéről.
BővebbenHoványi Márton

A MűGond társalapítója. 2017-ben szerzett Ph.D. fokozatot összehasonlító irodalom- és kultúratudományból az ELTE BTK-n, a PPKE HTK-n jelenleg doktorjelölt katolikus teológusként. Vendégkutatóként a K.U. Leuvenen, az Oxfordi Egyetemen és a Yale Egyetemen dolgozott, jelenleg egyetemi adjunktus az ELTE TÓK-on. Az Abszolút hallás főelőadóinak egyike és a kurzus szervezője a MűGond részéről.
Bővebben
Almási-Tóth András

Színházrendező, dramaturg, egyetemi docens (LFZE). Rendezői munkásságát 2010-ben Vámos László-díjjal ismerték el. 2017-ben pedig átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozata kitüntetést. 2018 júliusa óta a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója. Az Operában 2023 tavaszán bemutatott Idomeneo, Kréta királya rendezője és erről a színrevitelről beszél a kurzus során.
Bővebben
Fischer Iván

Nemzetközi hírű, Kossuth-díjas karmester, zeneszerző és operarendező. A Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Budapest díszpolgára és a brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja. Az Idomeneo első budapesti bemutatójának karmestere volt 1979-ben. A kurzuson röviden erre az eseményre emlékezik vissza.
Bővebben
Karczag Márton

1994 óta dolgozik a Magyar Állami Operaházban. 2013-tól az Emléktár vezetőként végzi munkáját. E minőségében 2014 óta építi munkatársaival az Opera DigiTárat. Szerkesztője az OperaTrezor CD-DVD sorozatnak, valamint az Operaház örökös tagjait bemutató könyvsorozatnak. 2023-ban megkapta a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést. A kurzus előadójaként az Idomeneo magyarországi bemutatásának történetéről beszél.
Bővebben
Ókovács Szilveszter

Operaénekes, televíziós szakember, a Magyar Állami Operaház főigazgatója 2013 óta. Korábban rádiós és tévés műsorvezető, illetve a Duna TV vezérigazgatója volt. A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést 2022-ben kapta meg. A kurzus során az Operában 2023-ban általa műsorra tűzött Idomeneo repertoárba vételének okairól és kontextusáról beszél.
Bővebben


Lépj be te is az Abszolút hallás birtokosai közé!

Csatlakozz díjmentesen és érd el egy éven át a Mozart-kurzus felvételeit!