A mesterkurzusról

Gyere, merülj el velünk minden eddiginél mélyebbre Európa nagy sagájában, ismerkedj meg zene és történet elementáris összefonódásával, a modern eposzok egyik ősével, a Ringgel!

Európai kultúránk legmegrázóbb mítoszaiban gyökerezik Richard Wagner különleges alkotása, A Nibelung gyűrűje. Wagner ráadásul nemcsak az ősi történetet hozta vissza a köztudatba, de egyúttal az opera műfaját is megújította.

Wagner Ring-ciklusa a Budapesti Wagner Napokon négy egymást követő estén lesz látható 2024. júniusában. A Müpa, az ELTE és a MűGond hármas koprodukciója a tavaly több mint 200 hallgatót vonzó kurzus folytatása, egy teljes, színfalak mögé bepillantó koncertélménnyel, játékokkal és értékes jutalmakkal együtt. 

Most van itt a megfelelő idő, hogy még jobban megismerd Wagner halhatatlan művét, és vele kultúránk egyik alapkövét: a Ringet!


 


                  

Résztvevőink visszajelzései a 2023-as Wagner kincse kurzusról

Tematika

 • 1

  Bevezető

 • 2

  I. A Ring forrásai. A Nibelung-ének

  • 2024. április 9. 18:30 - Márton László, A Nibelung-ének fordítójának előadása

 • 3

  II. Szövegkönyv vagy dráma II. A walkür librettója mint szépirodalmi alkotás

  • 2024. április 16. 18:30 - Hoványi Márton, a MűGond vezetője és az ELTE oktatója

 • 4

  III. Hangnem, harmónia és dráma

  • 2024. április 23. 18:30 - Kovács Sándor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa

 • 5

  IV. Zenéről van szó. Wagner zeneesztétikájának kritikája

  • 2024. április 30. 18:30 - Hoványi Márton, a MűGond vezetője és az ELTE oktatója

 • 6

  V. Zenedrámából katedrálist. A bayreuth-i Festspielhaus és a Müpa építészete

  • 2024. május 7. 18:30 - Gunther Zsolt Ybl-díjas építész

 • 7

  VI. A kulisszák mögött. A Budapesti Wagner Napok szervezésének kulisszatitkai

  • 2024. május 14. 18:30 - Kovács Brigitta, a Müpa komolyzenei főmunkatársa

 • 8

  VII. Mondjam vagy mutassam? Bevezető előadás a Ring karmesteri kihívásairól II.

  • 2024. május 21. 18:30 - Fischer Ádám karnagy és Becze Szilvia zenei műsorvezető beszélgetése

 • 9

  VIII. Wagner és Magyarország. Wagner – Cosima – Liszt

  • 2024. május 28. 18:30 - Fischer Ádám karnagy és Rockenbauer Zoltán művészettörténész beszélgetése

 • 10

  A walkür főpróbája

  • 2024. június 16. - A walkür zártkörű főpróbája

Kik ajánlják?

Thomas Mann

"A Wagner varázslatos műve iránt táplált szenvedély végigkísér életemen, amióta először megismertem és amióta kezdett meghódítani, értelemmel átitatni. Amit neki mint műélvező és okuló köszönök, azt sosem felejthetem el. Soha a mély, magányos boldogság óráit a színházi nyüzsgés közepette, az idegek és az intellektus borzongásának és kéjeinek a megragadó, hatalmas jelentőségekbe való bepillantásnak óráit, amilyeneket csak ez a művészet nyújt az embernek."

Liszt Ferenc

“Bámulatos lángész, egy úttörő zseni, új, ragyogó jelenség a művészetben.” “A nagy mesterművek megkövetelik, hogy teljes egységükben fogjuk fel testüket, lelküket, formájukat és gondolatukat, szellemüket és életüket. Nem szabad Wagnert gáncsolnunk azért, mert hosszadalmas, hanem mindenki jobban teszi, ha igyekszik munkáihoz hozzánőni.”

Csáth Géza

“Wagner egyik első példánya annak a modern művésznek, aki komolyan foglalkozik a művészet esztétikai kérdéseivel. Kiszámítja előre azokat a folyamatokat, amelyeket a művészetének a hallgatók lelkeiben kelteni kell. Szóval, öntudatos a végletekig.”

Arthur Schopenhauer

“Wagner Richardtól kaptam egy könyvet, mely nem a könyvpiaczon jelent meg, hanem csak barátai számára nyomatott, előkelő, vastag papiroson és díszesen bekötve. Czíme: „Der Ring der Nibelungen” (A Nibelungok gyűrűje), négy operának a gyűjteménye, melyet komponálni akar, – bizonyára a jövő igazi mesterműve lesz”

Friedrich Nietzsche

"A Nibelung gyűrűje roppant gondolatrendszer, a gondolkodás fogalmi formája nélkül."

Szerb Antal

“Ennek az új drámának megint egyesítenie kell minden művészetet, elsősorban az irodalmat és zenét. Gesamtkunstnak kell lennie, mint a görög dráma volt. A zene és a szöveg legyen egyenlő értékű, ez a wagneri zenedráma-program a legegyszerűbb formában kifejezve.”

Kiknek ajánljuk?

Ajánljuk ezt a kurzust mindazoknak, akik szeretik a szerelmi történeteket. Akik szeretik a véres történeteket. Akik szeretnek zenét hallgatni, legyen az bármilyen zene. Akik színházba járók. Akik nyitottak az új élményekre. Azoknak, akik számára a kultúra olyan, mint a levegő.
Ajánljuk azoknak, akik szeretik az operát. Ajánljuk azoknak is, akik elfintorodnak, hallván az opera szót: katartikus meglepetésekben lehet részük! Azoknak, akik még soha nem is hallottak Wagnerről. Azoknak is, akik megszállott Wagner-rajongók, és már minden előadást meghallgattak legalább háromszor. Aki pedig már otthon van a klasszikus zenében, csak épp Wagnert kerülte el, pont ezért ajánljuk: hiszen vitatkozni csak azzal szabad, amit ismerünk. Ajánljuk azoknak, akik szeretnének még műveltebbek lenni. Akiket érdekelnek az emberi lélek mélyebb rétegei. Akik el tudnak merülni a pillanatban. Ajánljuk azoknak, akik hangszeren játszanak, és azoknak is, akik nem: mindannyiuk számára lesz mondanivalónk!
Ajánljuk végül mindazon bátraknak, akik idáig eljutottak az olvasásban: innen már csak egyetlen lépés, hogy a világ káosza összeálljon egy testet-lelket megrendítő élménnyé.
Josef Hoffman: Vor de Halle der Gibichungen

Előadók

Hoványi Márton

A Wagner kincse mesterkurzus vezetője, a MűGond társalapítója. 2017-ben szerzett Ph.D. fokozatot összehasonlító irodalom- és kultúratudományból az ELTE BTK-n, a PPKE HTK-n jelenleg doktorjelölt katolikus teológusként. Vendégkutatóként a K.U. Leuvenen, az Oxfordi Egyetemen és a Yale Egyetemen dolgozott, jelenleg egyetemi adjunktus az ELTE-n.

Bővebben
Márton László

József Attila-díjas író, drámaíró, műfordító és tanár. Tanulmányait az ELTE magyar-német-szociológia szakán végezte, majd a Helikon kiadó szerkesztőjeként dolgozott. A Nibelung-éneken kívül számos középkori és 19. századi német irodalmi művet fordított le magyarra, többek között Vogelweide, Luther, Kleist, a Grimm-fivérek és Goethe műveit.

Kovács Sándor

Zenetudós, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának tiszteletbeli elnöke, korábban a Zenetudományi Tanszék vezetője. A Bartók Rádió Muzsikáló délután és Új zenei újság című műsorainak egyik szerkesztője és műsorvezetője. Kutatási területei közé tartozik a 20. századi zenetörténet mellett Richard Wagner munkássága is.
Előadásában folytatja Wagner főművének elmélyült zenei elemzését.

BővebbenGunther Zsolt

DLA Ybl-díjas építész, aki doktori fokozatát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerezte hazai (BME) és külföldi tanulmányok (Bécsi Iparművészeti Egyetem) után. Urbanistaként kezdte pályáját Budapesten, építészként később Hollandiától Ausztriáig szerzett tapasztalatot. Saját építészirodáját 1994-ben alapította 3h néven Csillag Katalinnal közösen, amely iroda azóta számos nemzetközi és hazai díjat nyert el.
Előadásában Wagner bayreuth-i Festspielhausának és a Müpának az építészetéről fog beszélni.Kovács Brigitta

2014 óta a Müpa komolyzenei főmunkatársa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett zeneelméletet, ezt követően zeneelméletet tanít az AKG-ban és a Bartók Béla Konzervatóriumban, a Magyar Állami Operaház művészeti főtitkára öt éven át. 1996-tól 2009-ig részt vett az alap-, közép- és felsőfokú zenei tantervek megalkotásában, valamint számos zenei szakképesítés (zenész, énekes, egyházzenész, népzenész, alapfokú művészetoktatás) tantárgyi programjának kidolgozásában; tankönyvek és zenei kiadványok szerkesztésében.

A beszélgetések résztvevői

Az utolsó két alkalom során Becze Szilvia, illetve Rockenbauer Zoltán beszélget Fischer Ádámmal

Fischer Ádám

Kossuth-díjas karmester. Dirigensként nemzetközileg elismert interpretátora Haydn, Mozart és Beethoven műveinek. 1987 óta a kismartoni székhelyű Osztrák-Magyar Haydn Zenekar alapítója és művészeti vezetője. 2001 és 2004 között Bayreuth-ban ő vezényelte a Ringet, 2006-ban óta pedig a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjeként vezényli a A Nibelung gyűrűjét.

Rockenbauer Zoltán

Etnológus, művészettörténész és politológus. Könyvtár-magyar szakon végzett Nyíregyházán a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, majd etnográfusként az ELTE-n. 2002-ig a nemzeti kulturális örökség minisztere, valamint 2011 és 2012 között az MTVA kulturális főszerkesztője. 2013 óta a Műcsarnok munkatársa. Fischer Ádám beszélgető partnere lesz a kurzuson.

Becze Szilvia

Zenész, újságíró, szerkesztő-műsorvezető a Bartók Rádiónál. Tanulmányait a Zeneakadémián, majd a Berlini Filharmonikusoknál végezte. A zenélés mellett az újságírás és a zenei ismeretterjesztés felé fordult. A Bartók Rádió mellett az Operaház, a Müpa, a Filharmónia és számos más zenei, kulturális intézmény és fesztivál műsorvezetője, háziasszonya. Gyermek- és ifjúsági műsorok szerkesztője-műsorvezetője, valamint zenés mesekönyvek szerzője.

Bérletek

ÁFA-s számla igényed a fizetés előtt itt jelezd!
A lenti árak alanyi adómentesek, így ÁFÁ-s számla esetén +27% adót számítunk hozzá.
Minden jegy megvásárlásával az előadások a kurzus kezdetétől számított 1 évig visszanézhetőek online a Thinkific oldalán.

 • 35,000.00 Ft

  35,000.00 FtWagner kincse 2.

  W-dúr bérlet

  Nemcsak a gyűrűt akarod, hanem mindent is? Vegyél részt a 8 előadáson élőben és akár kérdezhetsz is az előadóktól – egész biztosan kapsz válaszokat! Az előadások során interaktív témafeldolgozásokkal készülünk. A bérlettel eljöhetsz A walkür zártkörű főpróbájára is 2024. június 16-án. Sőt, a kurzushoz kapcsolódó aktivitásokkal páros jegyet nyerhetsz a Ring Siegfriedjére!

  Az előadások helyszíne: Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.) előadóterme.
  Ott leszek a Müpában élőben!
 • 50,000.00 Ft

  50,000.00 FtWK-duó extra

  W-dúr bérlet + Wagner kincse 1. kurzus e-learningje

  Ha lemaradtál a Wagner kincse első kurzusáról, akkor most még pótolhatod! Válaszd kedvezménnyel W-dúr bérleted mellé!

  A csomag tartalmazza a Wagner kincse 2. kurzus W-dúr bérletét és a Wagner kincse 1. kurzus e-learning anyagát.
  Ide velük!
 • 29,000.00 Ft

  29,000.00 FtWagner kincse 2.

  E-moll bérlet

  Kövesd a világ bármely pontjáról online élőben, vagy nézd meg utólag egy éven belül bármikor a mesterkurzus 8 előadását. És még így is van esélyed kérdezni: tedd fel a kérdéseidet online! A bérlettel eljöhetsz A walkür zártkörű főpróbájára is 2024. június 16-án. Sőt, ha részt veszel a kurzushoz kapcsolódó aktivitásokban, lehetőséged nyílik páros jegyet nyerni a Siegfriedre 2024 júniusában.
  Online fogom követni!
 • 44,000.00 Ft

  44,000.00 FtWK-duó

  E-moll bérlet + Wagner kincse 1. kurzus e-learningje

  Ha lemaradtál a Wagner kincse első kurzusáról, akkor most még bepótolhatod! Válaszd kedvezménnyel E-moll bérleted mellé!

  A csomag tartalmazza a Wagner kincse 2. kurzus E-moll bérletét és a Wagner kincse 1. kurzus e-learning anyagát.
  Ide velük!

Csomagajánlatok

Összekötnéd a Wagner élményt? Ne habozz, itt vannak a legjobb kombinációk!

ÁFA-s számla igényed a fizetés előtt itt jelezd!
A lenti árak alanyi adómentesek, így ÁFÁ-s számla esetén +27% adót számítunk hozzá.
Minden jegy megvásárlásával az előadások a kurzus kezdetétől számított 1 évig visszanézhetőek online a Thinkific oldalán.

 • 51,000.00 Ft

  51,000.00 FtÖsszművészeti randevú

  Antik Metaverzum I., Wagner kincse 1. és 2. kurzus e-learningje

  Az Antik Metaverzum I. és a Wagner kincse 1-2. kurzus igazi művészi triót alkotnak. Zene, festészet, filozófia, mitológia és irodalom lejtenek elegáns táncot ezekben a kurzusokban. Fókuszban az irodalom, a festészet és a zene!

  A csomag tartalmazza a Wagner kincse 1-2. online jegyét, az Antik Metaverzum I. teljes e-learning hozzáférését, illetve az Abszolút hallás I. kurzust, 57.000 forint helyett 51.000 forintért!
  Kultúrát ide!
 • 55,000.00 Ft

  55,000.00 FtVájt fülű csomag

  Páholytájoló, Wagner kincse 1., 2. és Abszolút hallás kurzus e-learningje

  Ha kizárólag a zenében, azon belül is az operában vágynál elmerülni, van egy ötletünk számodra is. Ebbe a különleges világba kalauzol téged a Wagner kincse 1-2. előadássorozat; a Páholytájoló, melyben Puccini, Verdi és Mozart operáinak a titkaiba nyerhetsz bepillantást, illetve az Abszolút hallás I. része mely Mozart Idomeneojának világába kalauzol.

  A csomag tartalmazza a Wagner kincse 1. és 2. részének 15 előadását, az Abszolút hallás I. részét 3 előadásban, valamint a Páholytájoló sorozatot. A teljes ár 64.000 forint lenne, de együtt, egy online csomagban a tiéd lehet 55.000 forintért!
  Hegyezném a fülem!
 • 129,200.00 Ft

  129,200.00 FtMűGond-ensemble

  Ha a minden idők legműveltebb olvasója és hallgatója címre pályázol, és bírod szuflával, jó úton vagy! Kerüljön birtokodba minden tudás és európai műveltség, melyet eleddig nyújtani tudunk: Dante Poklától Dublinon és Jákob lajtorjáján át az operák világáig. Magaskultúrára vágysz? Itt megkapsz hozzá mindent.
  Összművészet fortissimóban: 8 előadássorozat és 114 órányi tananyag a műveltségért.

  A csomag tartalmazza minden eddigi kurzusunk teljes e-learning hozzáférését: A Digita’ Commediát, az Ulysses-küldetést, az Antik Metaverzumot, a Kútraszállást, a Wagner kincsének mindkét mesterkurzusát, a Páholytájolót és az Abszolút hallást; 152.000 forint helyett 129.200 forintért.
  Ki nem hagynám!